Με τις μεταφορές να αλλάζουν γενικότερα κάνοντας τη μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο με ορίζοντα το 2035, αναρωτιέται κανείς εάν θα αλλάξουν τα αεροπορικά ταξίδια. Η Airbus δίνει τη δική της απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δείχνοντάς μας τις τολμηρές ιδέες της με παράθυρα με οθόνη αφής και εσωτερικούς χώρους που μοιάζουν με δάσος. Εκτός από την ιδέα Airspace Cabin Vision 2035+, η Airbus εργάζεται επίσης σε πιο πράσινες επιλογές πρόωσης, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων υδρογονοκίνητων αεροσκαφών ZEROe και του πλήρως ηλεκτρικού CityAirbus NextGen eVTOL, που θα απογειωθούν το 2030.
Το «Airbus Airspace Cabin Vision 2035+» αποκαλύφθηκε πριν από την έκθεση Aircraft Interiors Expo (AIX) που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο, φέρνει τη βιωσιμότητα στο προσκήνιο, με τον κατασκευαστή να σημειώνει ότι οι καμπίνες μπορούν να συμβάλουν έως και το 20% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.
Σε μια προσπάθεια να το μειώσει, αναζήτησε τη συμβολή δέκα αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Air New Zealand, Delta και Lufthansa, καθώς και οκτώ τεχνολογικών εταιρειών για τρόπους όχι μόνο μείωσης του βάρους και των εκπομπών αλλά και της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Είχαν επίσης μερικές εξαιρετικές ιδέες, τόσο για τα παραδοσιακά μονόχωρα και φουτουριστικά αεριωθούμενα αεροπλάνα ZEROe με υδρογόνο με μονόκλιτο και φουτουριστικό BWB, τα οποία σκοπεύει να έχει στον ουρανό μέχρι το 2035.
Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν γεύματα σε πτήσεις μικρής εμβέλειας, καθώς και να προπαραγγείλουν σε μεγαλύτερα ταξίδια. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 15% των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα θα περικόψει τα καρότσια (και το σχετικό βάρος τους) έως και 35%. Μετά τη σάρωση ενός κωδικού QR, ένα κουτί γεύματος αναδύεται από ένα ντουλάπι, έτοιμο να μεταφερθεί στην πτήση. Το σούσι και οι σαλάτες είναι έτοιμα!
Η Airbus στοχεύει να μειώσει περαιτέρω το βάρος και τη σπατάλη μέσω των επιλογών υλικών της, προτείνοντας τα καθίσματα να είναι κατασκευασμένα από υφάσματα βιολογικής βάσης (προερχόμενα από καλλιέργειες όπως καλαμπόκι και ζαχαροκάλαμο), τοίχους από τρισδιάστατα πλεκτά υλικά και ανακύκλωση νερού ακόμη και μετά από κάθε πλύση.