Ήταν το έτος 2000, στη Χαλκιδική, όταν μια μικρή ομάδα αεροπόρων της Θεσσαλονίκης ίδρυε την AOPA Hellas. Η Aircraft Owners & Pilots Association Hellas, σε ελεύθερη μετάφραση “Σύνδεσμος ιδιοκτητών και χειριστών αεροσκαφών Ελλάδος”, τα επόμενα χρόνια θα μεγάλωνε πολύ, αλλά θα έμενε το ίδιο ρομαντική όσο οι πιλότοι που την ίδρυσαν.
Fast forward στο 2022. Η AOPA Hellas αριθμεί περισσότερα από 900 μέλη, χειριστές/ιδιοκτήτες αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας και 22 εταιρικά μέλη, ιδιωτικές Σχολές εκπαίδευσης και Αερολέσχες. Η έδρα της έχει μεταφερθεί (από το 2020) στην Αθήνα και είναι ανεξάρτητο αεροπορικό, μη κερδοσκοπικό αστικό σωματείο. Δεν είναι αερολέσχη, ούτε αεραθλητικό σωματείο. Είναι ενταγμένη ως πλήρες μέλος στη μεγάλη διεθνή αεροπορική οικογένεια της ΙΑΟΡΑ (International Aircraft Owners & Pilots Association) που αριθμεί 470.000 μέλη παγκοσμίως, έχοντας κάνει την Ελλάδα ένα από τα 83 κράτη- μέλη της .
Η AOPA HELLAS εκπροσωπεί τη Γενική Αεροπορία της χώρας μας, σε ελληνικούς και διεθνείς αντίστοιχους οργανισμούς. Μέλη της AOPA HELLAS μπορούν να γίνουν μόνο φυσικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι το υποψήφιο μέλος κατέχει, ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό πτυχίο πιλότου, ή τουλάχιστον να έχει κάνει την πτήση “πρώτου solo”. Μπορούν να γίνουν μέλη επίσης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου & οργανισμοί ως «εταιρικά μέλη» που μετέχουν με εκπρόσωπο τους στις γενικές συνελεύσεις.
Μιλώντας στο ΑΑΑ, ο πρόεδρος της AOPA Hellas, Κυπριανός Μπίρης, εξηγεί ότι σκοπός της ΑΟΡΑ Ελλάς, “είναι να προάγει και προασπίζει την Γενική Αεροπορία στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις πτήσεις ιδιωτών, παρεμβαίνοντας στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που την διέπει, με σκοπό την πλήρη ένταξη της Ελλάδας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (European Commission: Single European Sky) και τελικά την ισχυροποίηση του Αεροπορικού Τουρισμού στην χώρα μας“. Η AOPA Hellas έχει δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστικά Μέλη διοίκησης με πολύ ενεργή παρουσία και συχνή/άμεση επικοινωνία ως μια ομάδα. Συνεργάζεται στενά και με άλλες αεροπορικές ενώσεις της Ελλάδας για τον κοινό σκοπό της βελτίωσης της Γενικής Αεροπορίας στη χώρα μας.
Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το καταγάλανο και το λευκό του ουρανού και της θάλασσας δημιουργούν ένα παραδεισένιο τοπίο, ο Αεροπορικός Τουρισμός (πρέπει να) είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Το να μπορεί μια παρέα ιδιωτών να μοιραστεί τα έξοδα για ένα μικρό αεροσκάφος αεροσκάφος 2~6 θέσεων και να “πεταχτεί” (ακόμα και αυθημερόν) στο Καστελλόριζο, για παράδειγμα, δεν είναι μικρό πράγμα. H AOPA αυτό ακριβώς πρεσβεύει, προωθεί στην Ελλάδα, ουσιαστικά καθοδηγώντας και πολλούς ξένους που θέλουν να κάνουν τουρισμό με αυτό τον τρόπο στη χώρα μας. Ο Αεροπορικός Τουρισμός είναι επίσημα αναγνωρισμένος Θεματικός Τουρισμός από το 2018 βάσει σχετικού Νόμου Βλ. 4582/2018 ΦΕΚ 208/Α/11-12-2018.
Τα προβλήματα και η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού
Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Ο κ. Μπίρης εξηγεί στο ΑΑΑ ότι “δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια πράγματα, γραφειοκρατικά κυρίως, που έχουν μείνει στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τα αεροδρόμια δεν είναι όλα προσβάσιμα με ευρύ ωράριο λειτουργίας, κατ’ ελάχιστον, «ήλιο με ήλιο», όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Σε oρισμένα περιφερειακά αεροδρόμια ισχύουν περιορισμένα ωράρια λειτουργίας βάσει των οποίων πρέπει να επιχειρείς στην Ελλάδα”. Είναι ένα πρόβλημα που περιορίζει την ελευθερία των πτήσεων και δυσκολεύει την ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς μας.
Ρωτάμε τον πρόεδρο της ΑΟΡΑ Hellas ποια επιπλέον προβλήματα επιχειρεί να λύσει. “Σαν ένωση μιλώντας, προσπαθούμε να μειώσουμε τα αυξημένα έξοδα και τέλη που ισχύουν στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί στον ιδιώτη επενδυτή. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία στην Ελλάδα δεν καθιστούν την πτήση του ιδιώτη τόσο «μαγική» όσο θα μπορούσε και έπρεπε να είναι και όσο είναι σε άλλες χώρες”.
Ο κ. Μπίρης λέει πως γίνεται ήδη προσπάθεια για τη βελτίωση του πλαισίου. “Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή, σε επικοινωνία και εγγράφως και εκ του σύνεγγυς, με τα αρμόδια Υπουργεία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Εμείς ουσιαστικά δείχνουμε τι πρέπει να γίνει για να διευκολυνθεί ο Αεροπορικός Τουρισμός, βάσει και της πρακτικής που ακολουθείται στο εξωτερικό“.
Ο πρόεδρος της AOPA Hellas τονίζει, σε αυτό το πλαίσιο, ότι “ένα εκ των βασικότερων πραγμάτων για τα οποία αγωνίζεται η AOPA Hellas, είναι η σύσταση της Επιτροπής Αεροπορικού Τουρισμού, η οποία θα προκύψει από συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών και του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτό το όργανο, θα έχει μια επιτροπή η οποία και θα βάλει τα προβλήματα κάτω και θα δώσει λύσεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους τελευταίους μήνες και έχουμε θετική ανταπόκριση, αν και όχι με τους ρυθμούς που ελπίζαμε“. Άλλωστε, κλείνουμε ένα χρόνο από την ανακοίνωση της σύστασης αυτής της διυπουργικής επιτροπής για το θέμα και η επιτροπή ακόμη δεν έχει συσταθεί! (Σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε εδώ)
Οι στόχοι της AOPA Hellas
Από εκεί και πέρα, οι στόχοι της AOPA Hellas συνοψίζονται στα εξής:
Να προάγει και προασπίζει τα συμφέροντα εν γένει της Γενικής Αεροπορίας (ΓΑ) και ειδικότερα και κατά προτεραιότητα των μελών του σωματείου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ/ICAO), ως Γενική Αεροπορία ορίζεται όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Πολιτικής Αεροπορίας, εκτός από τις προγραμματισμένες πτήσεις των αερογραμμών και τις μη προγραμματισμένες πτήσεις μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων που γίνονται επ’ αμοιβή.
Στις δραστηριότητες που υποστηρίζει η ΑΟΡΑ Hellas, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
Η εκπαίδευση των χειριστών αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας (ΓΑ)
Οι ιδιωτικές πτήσεις χειριστών με ιδιόκτητα αεροσκάφη ΓΑ.
Οι πτήσεις με αεροσκάφη Αερολεσχών ΓΑ από τα μέλη τους.
Οι ιδιωτικές πτήσεις ΓΑ επαγγελματιών για επαγγελματικούς ή τουριστικούς σκοπούς.
Οι ιδιωτικές, μη εμπορικές πτήσεις, τουριστικού περιεχομένου, οι πτήσεις εθισμού, η διοργάνωση αεροπορικών εκδηλώσεων για την διάδοση της Αεροπορικής ιδέας κλπ.
Η υποστήριξη και προώθηση του Αεροπορικού Τουρισμού (Θεματικός Τουρισμός βάσει Νόμου 4582/2018) εγχώριων και αλλοδαπών χειριστών αεροσκαφών.
Συγχρόνως η ΑΟΡΑ Hellas επιδιώκει:
Να προάγει την οικονομία, την ασφάλεια και την εν γένει χρήση της ΓΑ για την προσωπική μεταφορά του χειριστή / ιδιοκτήτη αεροσκάφους, των φίλων του με διαμοιρασμό κόστους πτήσης, είτε αυτή γίνεται για επαγγελματικούς σκοπούς είτε για λόγους αναψυχής.
Να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει με συμβουλευτικό έργο προς τις αρχές την ανάπτυξη ενός συστήματος υποδομών, αεροδρομίων,και εναέριου χώρου για χρήση από την ΓΑ.
Να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες για την ανάπτυξη σύγχρονων κανονισμών και διαδικασιών που θα ωφελήσουν την ΓΑ και συνολικά την χώρα.
Να προσφέρει στα μέλη της Νομική υποστήριξη, βοήθεια και πληροφόρηση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αφορούν τις πτήσεις τους.
Να προσφέρει στα μέλη της προνόμια (όπως εκπτώσεις κλπ.) σε δραστηριότητες σχετιζόμενες με τον Αεροπορικό Τουρισμό και την πτήση σε Ελληνικά Αεροδρόμια γενικότερα.
Ως μέλος μιας παγκόσμιας οργάνωσης (IAOPA) να συμβουλεύεται και να επικοινωνεί με τις υπόλοιπες AOPA για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών τους.
Βοήθεια στους ξένους πιλότους
Επίσης, η ΑΟΡΑ Hellas παρέχει σημαντική βοήθεια στους ξένους πιλότους και επιβάτες ιδιωτικών αεροπλάνων που επισκέπτονται την χώρα μας για αεροπορικό τουρισμό, δίνοντας πληροφορίες ώστε η παραμονή τους στην Ελλάδα να γίνει ακόμη πιο ευχάριστη και προωθώντας παράλληλα τον αεροπορικό τουρισμό στη χώρα μας.
Έχει εξαιρετική σημασία για έναν ξένο επισκέπτη πιλότο ΓΑ να έχει τον τοπικό του «σύνδεσμο» σε ένα κράτος «Λαβύρινθο» για όποια βοήθεια χρειαστεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό και μόνο το γεγονός φέρνει στην Ελλάδα πολύ αεροπορικό τουρισμό που φεύγει στο τέλος με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μετέπειτα ο ξένος αυτός επισκέπτης προωθεί την εμπειρία του σε συνάδελφους –ειδικά σε αυτή την εποχή της εύκολης διάδοσης της πληροφορίας- και το φαινόμενο αυτοτροφοδοτείται. Ο εφησυχασμός δηλαδή του διαθέσιμου τοπικού συνδέσμου ανά πάσα στιγμή, φέρνει αυξημένο αεροπορικό τουρισμό χωρίς καν να χρειαστεί να επέμβει πολλές φορές. Αυτό προσφέρει η AOPA Hellas στον ξένο επισκέπτη.
Από εκεί και έπειτα, η ΑΟΡΑ Hellas, επικεντρώνεται στους εξής βασικούς σκοπούς:
• Τη συνεχή ενημέρωση των μελών σε θέματα ασφαλείας των πτήσεων.
• Την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία πτήσεων των μελών της.
• Την προστασία και ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας στη χώρα μας.
• Την ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού με αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας.
• Τη διάδοση του αεροπορικού πνεύματος στη χώρα μας.
• Τη συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές για την ανάπτυξη σύγχρονων κανονισμών & διαδικασιών για το συμφέρον της Γενικής Αεροπορίας.
• Την ενημέρωση των μελών σε θέματα που ενδιαφέρουν την Γενική Αεροπορία.
H ιστοσελίδα της AOPA Hellas περιέχει αρκετό υλικό με τις ενέργειές της: www.aopa.gr. Η περιοχή όπου ενημερώνονται Έλληνες και ξένοι επισκέπτες πιλότοι για τον «λαβύρινθο» της Ελλάδας και διευκολύνει την προετοιμασία της πτήσης τους στη χώρα μας: www.aopa.gr/Info .