All about Aviation

3 κορυφαίοι Ελληνικοί χειμερινοί προορισμοί

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3 κορυφαίοι Ελληνικοί χειμερινοί προορισμοί
Νοέμβριος 04
19:02 2015

Καθώς πλησιάζει ο Χειμώνας, είναι ώρα να θυμηθούμε τους τρεις κορυφαίους Ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς. Οι τοποθεσίες αυτές είναι η ιδανική εναλλακτική λύση για τις παραλίες, στις οποίες δεν μπορούμε να πάμε τους χειμωνιάτικους μήνες. Διαβάστε το άρθρο κι ίσως τις βάλετε στο πρόγραμμά σας φέτος.

Αράχωβα – η Μύκονος του Χειμώνα

Η Αράχωβα είναι ένα ορεινό, γραφικό, χωριό στον Παρνασσό της Βοιωτίας.  Όπως η Μύκονος το Καλοκαίρι, έτσι κι η Αράχωβα τον Χειμώνα θεωρείται ο πιο κοσμοπολίτικος Ελληνικός προορισμός.

Στην Αράχωβα δίνουν ραντεβού τα Σαββατοκύριακα όλοι οι φανατικοί του σκι και της καλής ζωής για να απολαύσουν τις χιονισμένες πλαγιές και την έντονη νυχτερινή ζωή. Αλλά κι όσοι δεν ενδιαφέρονται για το σκι έχουν μπροστά τους άφθονες άλλες επιλογές δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, όπως είναι η πεζοπορία, η ορειβασία ή απλώς το περπάτημα στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού. Ζευγάρια και οικογένειες ανακαλύπτουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Αράχωβας και απολαμβάνουν το τσάι ή το ποτό τους σε ένα από τα πολλά καφενεία και μπαρ.

Από την άλλη πλευρά, οι λάτρεις της ιστορίας έχουν στα πόδια τους τον παγκοσμίως διάσημο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στον οποίο οι πιο περιπετειώδεις μπορούν να πάνε και πεζοί ακολουθώντας μια δημοφιλή ειδική διαδρομή 8 χλμ. περίπου. Και φυσικά, όσοι θέλουν να δουν μια τελείως διαφορετική όψη του χωριού μπορούν να επιλέξουν να πάνε στην Αράχωβα με ελικόπτερο και να δουν από ψηλά την μεθυστική της θέα.

DELFI, 17JUN2005

Καστοριά – το ρομαντικό πετράδι της χειμωνιάτικης Μακεδονίας

Η Καστοριά θεωρείται ένα από τα μυστικά πετράδια της Μακεδονίας. Ο ρομαντικός αυτός προορισμός είναι χτισμένος στις όχθες της Λίμνης Ορεστιάδας και περιβάλλεται από ψηλούς ορεινούς όγκους ασβεστόλιθου. Τον 19ο αιώνα, η περιοχή κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα χάρις στο εμπόριο μοναδικών γουναρικών και μέχρι σήμερα η Καστοριά παραμένει θρυλική σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή της σε υψηλής ποιότητας γούνες.

Η πόλη χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων. Στις παλιές γειτονιές Ντολτσό και Αποζάρι οι ταξιδιώτες μπορούν να θαυμάσουν μεγαλειώδεις επαύλεις του 19ου αιώνα, οι οποίες ανήκαν σε πλούσιους εμπόρους γουναρικών.

Η περιοχή αυτή, όμως, αποτελεί και σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς έχει να επιδείξει 54 Βυζαντινούς και Μεσαιωνικούς ναούς, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Αθανάσιος, στο Μουζάκι. Άλλο σπουδαίο στοιχείο είναι ότι η Καστοριά διατηρεί με ενθουσιασμό τις τοπικές της παραδόσεις. Αν τύχει να βρεθείτε στην πόλη αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, φροντίστε να παρακολουθήσετε τα πασίγνωστα Ραγκουτσάρια, που χρονολογούνται μεταξύ 6ου και 8ου αιώνα. Πρόκειται για μια τριήμερη τελετουργία αφιερωμένη στον Θεό Διόνυσο, στην διάρκεια της οποίας οι πανηγυριστές μεταμφιέζονται φορώντας τρομακτικές μάσκες, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τα κακά πνεύματα!

Πήλιο – το μυθικό βουνό με την χειμωνιάτικη ομορφιά

Το Πήλιο βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά της Θεσσαλίας και είναι γνωστό ως μυθικό βουνό. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, το Πήλιο ήταν η χώρα των Κενταύρων, πλασμάτων, που ήταν κατά το ένα ήμισυ άνθρωποι και κατά το άλλο ήμισυ άλογα, ενώ, επίσης το βουνό αποτελούσε και θέρετρο για τους Θεούς του Ολύμπου.

Η περιοχή αυτή, με την μαγευτική ομορφιά της, είναι από τους πιο δημοφιλείς θερινούς και χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η ψηλότερη κορυφή του Πηλίου, ο Πουριανός Σταυρός, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.610 μ., ενώ η πίστα του σκι στα Χάνια (Αγριόλευκες) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μ. Υπάρχουν 24 χωριά στο Πήλιο κι είναι όλα γνωστά για τον τρόπο με τον οποίο διατηρούν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά. Τα πιο γνωστά είναι η Πορταριά, η Μακρυνίτσα και το Μούρεσι, όλα στις πλαγιές του βουνού.

Αν βρεθείτε στο Πήλιο, μην παραλείψετε να ανεβείτε και στον θρυλικό «Μουτζούρη», το παραδοσιακό τραινάκι, που συνδέει τις Μηλιές με τα Άνω Λεχώνια. Το ταξίδι αυτό σας εγγυάται την καλύτερη θέα σε μια βουνοπλαγιά κεντημένη με παραδοσιακά χωριουδάκια εδώ κι εκεί. Άλλο αξιοθέατο, που δεν πρέπει να παραβλέψετε, είναι η μικρή παραλιακή κόγχη της Φακίστρας, με το ρέμα, που ξεπηδάει μέσα από το βουνό και καταλήγει στην θάλασσα.

Pelion train

Το Πήλιο, βέβαια, είναι ένας ορεινός προορισμός και αυτό μπορεί να δυσκολεύει κάποιους. Παρ’ όλ’ αυτά, αποτελεί πάντα μια ταξιδιωτική εμπειρία, που μπορεί να κόψει την ανάσα με την ομορφιά του τον χειμώνα και την θέα που προσφέρει. Ακόμα και το Χόλυγουντ υποκλίθηκε στην γοητεία του, επιλέγοντας την Νταμούχαρη για μερικές από τις σκηνές του Mama Mia!

Ετικέτες
SHARE

Σχετικά άρθρα

Like us on Facebook!