All about Aviation

Ηλεκτρονικό Δελτίο Ειδήσεων (ΗΔΕ) της ΑΟΡΑ Ελλάς

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ηλεκτρονικό Δελτίο Ειδήσεων (ΗΔΕ) της ΑΟΡΑ Ελλάς
Νοέμβριος 04
21:09 2015

Αριθμός τεύχους 14 / 2015   *   3  Νοεμβρίου  2015

Για την ενημέρωση των μελών

Ενημερώστε στο info@aopa.gr για να διαγραφείτε από τον πίνακα ενημέρωσης της ΑΟΡΑ Ελλάς

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ  ΤΟ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΟΥ  ΝΑ ΠΕΤΑΣ

PROTECTING YOUR RIGHT TO FLY

Αλλαγές στην ΥΠΑ/Δ2

Με απόφαση της νέας Διοίκησης της ΥΠΑ έγιναν σημαντικές αλλαγές στην Διεύθυνση Δ2. Απομακρύνθηκαν ο Διευθυντής κ Κωστής Σφακιανάκης και η Τμηματάρχης Πτυχίων και Αδειών κα Αθηνά Μαρίνη   Μέχρι να οριστούν αντικαταστάτες καθήκοντα θα ασκούν οι αναπληρωτές κκ Σουρβάνος και Τατάκης

Από καιρό είχε γίνει αντιληπτό ότι η οικογένεια της Γενικής Αεροπορίας υπέφερε από την πολύ κακή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον νευραλγικό χώρο της Δ2,  Η υπηρεσία αντί να οδηγεί την Γενική Αεροπορία προς την ανάπτυξη και την πρόοδο, είχε μετατραπεί σε χειρόφρενο, χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις μεθόδους αμφιλεγόμενης νομιμότητας.

Οι πρόσφατες αλλαγές ήταν απολύτως αναγκαίες για να αλλάξει η ατμόσφαιρα και όλοι ελπίζουμε πλέον σε ένα καλύτερο αύριο.

Η ΑΟΡΑ Ελλάς και αρκετοί χειριστές και οργανισμοί Γεν Αεροπορίας συνεχάρησαν την Διοίκηση της ΥΠΑ  για την πολύ σωστή ενέργεια.

Σήμανση Μεγάρων

Στις 10 Οκτωβρίου η AOPA έστειλε επιστολή στην ΥΠΑ όπου επεσήμανε την παντελή έλλειψη κατά ICAO σήμανσης πίστας & τροχόδρομων με πινακίδες(πλην των διαγραμμίσεων εδάφους) στη μονάδα εξυπηρέτησης Γενικής Αεροπορίας Πάχης Μεγάρων (LGMG) όπως και την απουσία χάρτη πίστας στο AIP. Δόθηκαν λεπτομέρειες για τις σημαντικές ελλείψεις με τα προβλήματα & κινδύνους που εγκυμονούν ειδικά για όσους δεν εδρεύουν στα Μέγαρα. Μόνο όσοι πετούν από εκεί, σποραδικά, γνωρίζουν το αεροδρόμιο από μνήμης, απουσίας ανάλογου χάρτη και σήμανσης. Από πλευράς ΥΠΑ ο υποδιοικητής λίγες ημέρες μετά μας κοινοποίησε επικοινωνία του με Τμήμα Αερολιμένων όπου τους ζητά να μεριμνήσουν για το θέμα της εν λόγω επιστολής.

Σημ.:  Ήδη κατόπιν της επιστολής επικοινωνήσανε μαζί μας υπεύθυνοι από τον πύργο της Πάχης και μας παρέθεσαν τη σελίδα του MAIP για το αεροδρόμιο η οποία περιλαμβάνει και διάγραμμα με τους τροχόδρομους που θα βρείτε στην σελίδα μας για τα Μέγαρα από το www.aopa.gr/info παρ. 24.

Forum Πιλότων ΓΑ

Ένα σοβαρό forum από πιλότους για πιλότους, ειδικά για Γενική Αεροπορία (ΓΑ), που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που βρίσκεται στη διεύθυνση www.EuroGA.org

Αξίζει να το επισκεφτείτε με μια εγγραφή (ανώνυμη & χωρίς χρέωση) και να παρακολουθήσετε και γιατί όχι να συμμετέχετε στις εκεί συζητήσεις.

Από 3 χρόνια πριν (Οκτ.2012) όταν ξεκίνησε έχει μέχρι σήμερα 2,240 εγγεγραμμένα μέλη, 4,850 θέματα (threads) με 8,360 καταχωρήσεις(posts). Δείχνει να κρατάει σταθερά ένα καλό επίπεδο αεροπορικής σοβαρότητας απουσίας των ανεπιθύμητων “trolls” του διαδικτύου.

Η θεματολογία του χωρίζεται στις ακόλουθες ενότητες: Articles, Flying, Maintenance & Avionics, Bizjets, Hangar Talk, Trips & Airports, Learning & Starting Out, Instructors, IT/Website και έχει δυνατότητα να δει κάποιος τις πρόσφατες συζητήσεις σε εξέλιξη όπως Active threads, Latest Posts, Mine, Watched, Bookmarked.

H ιδέα του ονόματός προέκυψε στους ιδρυτές του από τον αντίστοιχο για Ελλάδα χώρο www.HellasGA.com που, σε πολύ απλοϊκότερη μορφή βέβαια, λειτουργεί από το 2003.

1 / 3

Θέματα με υπαλλήλους της ΥΠΑ  1

Ο  κ Στέλιος Ανδρουλιδάκης, υπάλληλος της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο της Κοζάνης μας έστειλε επιστολή

λέγοντας   «….όταν καταφέρεστε κατά των Δημοσίων υπαλλήλων της ΥΠΑ με τέτοιο πάθος και με τέτοια οργή θεμιτό θα ήταν να μη γενικεύετε και να μην ισοπεδώνετε τα πάντα και τους πάντες….»

Ο κ Ανδρουλιδάκης έχει απόλυτο δίκαιο.. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων της ΥΠΑ, περισσότερο από το 95 % είναι έντιμοι επαγγελματίες, που  τιμούν το ψωμί που κερδίζουν. Λιγότερο από το 5 % είναι “ανόητοι” υπάλληλοι.

Το κακό δεν είναι εκεί. Υπάλληλοι «ανόητοι» υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και σε όλα τα επαγγέλματα. Το κακό στην ΥΠΑ είναι ότι οι προιστάμενοι  γνωρίζουν πολύ καλά ποιοί υπάλληλοι δεν κάνουν την δουλειά τους, αλλά αντί να τους τιμωρούν, αισθάνονται την υποχρέωση να τους καλύπτουν. Και οι Γενικοί διευθυντές στην Αθήνα καλύπτουν γενικά τους πάντες. Έχουν πιστέψει ότι το έργο τους στην ΥΠΑ είναι να μην τιμωρηθεί ποτέ κανένας παράνομος

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι όσοι υπηρετούν σήμερα στην ΥΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ονόματα συναδέλφων τους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αλλά δεν γνωρίζουν ούτε έναν που να έχει κάποτε τιμωρηθεί από τον προιστάμενό του.

Το κακό όνομα της ΥΠΑ δεν είναι ντροπή για τους υπαλλήλους. Είναι ντροπή για ορισμένους Προιστάμενους.

Ακτίνα ελπίδας :  Στο σημερινό δύσκολο  περιβάλλον οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία της Δ2 είναι μία ακτίνα ελπίδας. Ίσως η σημερινή ηγεσία της ΥΠΑ να τολμήσει ότι καμία άλλη διοίκηση δεν έχει κάνει.

Θέματα με υπαλλήλους της ΥΠΑ  2

Και επειδή γίνεται λόγος για «ανόητους» υπαλλήλους της ΥΠΑ, θυμίζουμε ορισμένα πραγματικά περιστατικά

Στις 8-1-2015 καταδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών ο υπάλληλος ΥΠΑ/ΣΠΟΑ κ Μιχάλης Βουλές σε 3 χρόνια φυλάκιση (με 3ετή αναστολή, λόγο πρότερου εντίμου βίου) διότι «….ζήτησε για τον εαυτό του άμεσα ωφελήματα για ενέργεια μελλοντική αντικείμενη στα καθήκοντά του….»

Στις 8 Δεκεμβρίου 2015 (σε ένα μήνα περίπου) εκδικάζεται η υπόθεση του Αερολιμενάρχη Σαντορίνης κ Τανισκίδη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Νάξου που κατηγορείται αυτεπάγγελτα για Ψευδή Βεβαίωση. Η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από μήνυση της ΑΟΡΑ Ελλάς, ότι το Αεροδρόμιο Σαντορίνης έδιωχνε ελαφρά αεροπλάνα με την πρόφαση ότι δεν υπάρχει χώρος Parking. (να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν ενδείξεις, ότι ακόμη και σήμερα, πολλά αεροδρόμια στην Ελλάδα διώχνουν ελαφρά αεροπλάνα με την πρόφαση ότι δεν υπάρχει χώρος parking  — αλλά δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί αυτό με την υπάρχουσα νομοθεσία).

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, υπήρξαν συνολικά 4 συγκεκριμένες καταγγελίες ότι υπάλληλοι αεροδρομίων απαιτούσαν παράνομα την πληρωμή σπατόσημου σε περιπτώσεις που δεν προβλέπεται. Περισσότερα για το θέμα αυτό, δείτε παρακάτω σ αυτό τα τεύχος

Με την ευκαιρία η ΑΟΡΑ καλεί όλους τους Οργανισμούς Γεν Αεροπορίας και όλους τους ιδιώτες χειριστές που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη για θέματα που έχουν σχέση με την ΥΠΑ να ενημερώσουν στο  info@aopa.gr   για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Νομικό Γραφείο της ΑΟΡΑ

Προστατεύουμε το δικαίωμα σου να πετάς  

Νεώτερα, σχετικά με την περίπτωση των 4 αεροδρομίων στην Ελλάδα, που εισέπραξαν παράνομα σπατόσημα, από χειριστές μέλη Ελληνικών και Ευρωπαικών Αερολεσχών.  Οι υπάλληλοι σε δύο από τα 4 αεροδρόμια, βρήκαν τρόπο και επέστρεψαν τα χρήματα, οπότε το Νομικό Γραφείο της ΑΟΡΑ απέσυρε τις 2 μηνύσεις. Η νομική διαδικασία συνεχίζεται για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης και Ρόδου.

Όπως είναι γνωστό, με Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα μέλη των αερολεσχών εξαιρούνται και δεν πληρώνουν σπατόσημο. Παρ όλα αυτά, ορισμένοι υπάλληλοι της ΥΠΑ, έχουν τον δικό τους προσωπικό νόμο και απαιτούν παράνομα την πληρωμή. Ταυτόχρονα  απαγορεύουν την συγκεκριμένη  πτήση σε όποιον δεν πληρώσει.

Ο άτυχος πολίτης συνήθως υποκύπτει στον εκβιασμό και πληρώνει, για να μπορέσει να πετάξει.

Και όποιος αποφασίσει να διαμαρτυρηθεί νόμιμα, ενδέχεται να προκαλέσει μία ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) όπου ένας άλλος υπάλληλος, συνάδελφος του συγκεκριμένου υπαλλήλου, διερευνά την υπόθεση και αποφασίζει ότι δεν έγινε καμία παράβαση.

Στην αγορά πιστεύουν ότι κάθε ΕΔΕ γίνεται για να «κουκουλώσει» την υπόθεση και όχι για να αναδείξει την αλήθεια.

Τελικά το Νομικό Γραφείο της ΑΟΡΑ  φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα. Και το κυριότερο ότι όσο περισσότερο γίνονται γνωστά όλα τα παράνομα περιστατικά, τόσο θα περιορίζεται ο αριθμός τους.

2 / 3

Επικοινωνία με την ΑΟΡΑ

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε με την ΑΟΡΑ για οποιοδήποτε αεροπορικό θέμα. Μπορείτε να στέλνετε προσωπικά βιώματα από τις πτήσεις σας, να κάνετε ερωτήσεις, ή προτάσεις  Ιδέες

πώς μπορεί να γίνει η ΑΟΡΑ πιο ουσιαστική για να υποστηρίξει καλύτερα τα μέλη της. Χρησιμοποιείστε το info@aopa.gr

Εντυπωσιακή αύξηση παρατηρείται πρόσφατα στον αριθμό των Φίλων της ΑΟΡΑ, που ζητούν και παίρνουν μόνον την ηλεκτρονική ενημέρωση. Σήμερα οι ηλεκτρονικές εκδόσεις της ΑΟΡΑ διανέμονται σε 2.000 περίπου ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Σας προσκαλούμε να συστήσετε στους γνωστούς σας, όσους ενδιαφέρονται για την αεροπορία, να εγγραφούν στους Φίλους της ΑΟΡΑ και να παίρνουν δωρεάν στο σπίτι τους τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του σωματείου μας. Δεν κοστίζει τίποτε. Είναι ΔΩΡΕΑΝ. Για την εγγραφή αρκεί να στείλετε e-mail στο  info@aopa.gr  με την ένδειξη  «ΓΙΑ ΤΟ ΗΔΕ»  ή με την ένδειξη «ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΟΡΑ»

Σημειώνουμε ακόμη ότι η οικονομική επιβάρυνση του σωματείου από την δραστηριότητα αυτή είναι επίσης πρακτικά ασήμαντη.

Ετικέτες
SHARE

Σχετικά άρθρα

Like us on Facebook!