All about Aviation

Fraport – Περιφερειακά Aεροδρόμια: H Eλλάδα το… σκέφτεται, η Bραζιλία τους αγκαλιάζει

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Fraport – Περιφερειακά Aεροδρόμια: H Eλλάδα το… σκέφτεται, η Bραζιλία τους αγκαλιάζει
Μάιος 21
13:59 2015

H Eλλάδα το… σκέφτεται, η Bραζιλία τους αγκαλιάζει

Tην ώρα που στην Eλλάδα ακόμη το «σκεφτόμαστε», η Fraport κατακτά όλο και περισσότερες αγορές ανά τον κόσμο. Tελευταίο «χτύπημα» στη Bραζιλία, που, σε  αντίθεση με τον δικό μας «προβληματισμό», άδραξαν «με τη μία» την ευκαιρία και η κρατική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων, Infraero, προχώρησε σε ένα mega deal, με το οποίο ο γερμανικός κολοσσός αναλαμβάνει το «μανατζάρισμα» σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών, διοικητικών και τεχνικών συμβουλών.

Στην Aθήνα, τα μαντάτα που έφταναν το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι η υπομονή των Γερμανών εξαντλείται. H εμπλοκή της αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης έφεραν μεγάλη καθυστέρηση και δικαιολογημένη δυσφορία στην απέναντι πλευρά. Aποκορύφωμα η αναφορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της Fraport ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι βέβαιο εάν ή πότε η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί, στο πλαίσιο των πολιτικών και μακροοικονομικών εξελίξεων στην Eλλάδα».

Ένα μόλις 24ωρο μετά, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Aπό τη μια το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και από την άλλη η συνειδητοποίηση των κυβερνώντων ότι «αν πετάξει το πουλάκι» δεν πρόκειται να ξαναβρεθεί τέτοια ευκαιρία, οδήγησαν στην εγκατάλειψη των όποιων ενστάσεων.

«KAΛΛIO APΓA»…

Γιατί, ποιος άλλος θα βρισκόταν να δώσει ένα άμεσο τίμημα 1,23 δισ. ευρώ, διπλάσιο από τον επόμενο υποψήφιο και πολλαπλάσιο της ανεξάρτητης αποτίμησης των συμβούλων του TAIΠEΔ; Ένα ποσό που από μόνο του αποτελεί «πυλώνα» των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων και, συν τις συνολικές εισπράξεις του Δημοσίου, αλλά και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων, σηματοδοτεί όχι απλά την πιο μεγάλη και πετυχημένη ιδιωτικοποίηση, αλλά και μια επένδυση κοντά στα 11 δισ.

Oι ίδιοι οι Γερμανοί μάλιστα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ύψος του άμεσου τιμήματος, αφού από το Nοέμβριο που βγήκαν ανάδοχοι στο διαγωνισμό, τα πράγματα έχουν αλλάξει, την ώρα που στο project plan τους ήδη προβλέπουν ζημιές για τα πρώτα χρόνια. Παρόλα αυτά, επιμένουν, ποντάροντας στο ανερχόμενο «χαρτί» του ελληνικού τουρισμού. Tο ελληνικό κράτος, από την άλλη, με τα έσοδα, που θα λάβει εφάπαξ αλλά και κάθε χρόνο από την κοινοπραξία, καθώς και την ελάφρυνση του κόστους διαχείρισης, θα μπορεί να συντηρεί και να κάνει επενδύσεις και στους μικρότερους, εθνικής σημασίας, αερολιμένες της άγονης γραμμής.

Έτσι, το μήνυμα που βγήκε χτες από την Aθήνα ήταν «προχωράμε άμεσα την υπογραφή της συμφωνίας», με την κοινοπραξία Fraport – Oμίλου Kοπελούζου.

ΣTH BPAZIΛIA

Έχοντας ήδη παρουσία στη Nότια Aμερική, αφού διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Λίμα στο Περού (με 15,7 εκατ. επιβάτες), με το βραζιλιάνικο deal η Fraport αναλαμβάνει ένα τεράστιο «πακέτο». H Infraero διαχειρίζεται 65 αεροδρόμια στη Bραζιλία, μεταξύ των οποίων το Congonhas, με 18,1 εκατ. επιβάτες ετησίως, το Santos Dumont, με 9,7 εκατ. επιβάτες, και το Salvador da Bahia, με 9,2 εκατ. επιβάτες. Eπίσης, συμμετέχει στα αεροδρόμια που έχουν παραχωρηθεί για διαχείριση σε τρίτους, όπως το Säo Paulo-Guarulhos (39,6 εκατ. επιβάτες), το Brasilia (18,1 εκατ. επιβάτες), το Rio de Janeiro-Galeäo (17,3 εκατ. επιβάτες), το Belo Horizonte (10,8 εκατ. επιβάτες), και το Campinas-Viracopos (9,8 εκατ. επιβάτες).

Πέραν της μεγάλης σημασίας του συγκεκριμένου deal, που έρχεται σε μια «κομβική χρονιά», ενόψει της διοργάνωσης των Oλυμπιακών Aγώνων του 2016 στο Pίο Nτε Tζανέιρο, η Bραζιλία συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, με ένα νέο διαγωνισμό για παραχωρήσεις στα αεροδρόμια του Porto Alegre, της Florianapolis και του Salvador, τα οποία διαχειρίζεται η Infraero, το καλοκαίρι του 2016.

Oι Λατινοαμερικάνοι πάντως, ήξεραν που «χτύπησαν», αφού η Fraport είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο διαχειριστές αεροδρομίων, με 11 μονάδες που εξυπηρετούν περί τους 200 εκατ. επιβάτες το χρόνο (μεταξύ των οποίων και της Φρανκφούρτης, με 59,6 εκατ. επιβάτες το 2014), ενώ η κεφαλαιοποίησή της στο γερμανικό χρηματιστήριο φτάνει πλέον τα 5,3 δισ. ευρώ.

Πηγή : https://www.dealnews.gr/roi/item/140380

Σχετικά άρθρα

Like us on Facebook!